Galeria Ośrodka

Logowanie



Odliczanie

Do powrotów z ferii letnich pozostało:

Imieniny

Przedwczoraj 27-07 : Anny Miroslawy
Wczoraj 28-07 : Celestyna Lilii
Dziś 29-07 : Aidy Innocentego
Jutro 30-07 : Olafa Marty

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj871
mod_vvisit_counterWczoraj702
mod_vvisit_counterTen tydzień6535
mod_vvisit_counterOstatni tydzień4449
mod_vvisit_counterTen miesiąc19132
mod_vvisit_counterOstatni miesiąc25748
mod_vvisit_counterCałość1730724

Przydatne linki

Start

Zobacz Galerię

 

Dn. 19.12.2016 (poniedziałek) o godz. 900 szkołę przy MOW Podgłębokie odwiedziły Panie ze Starostwa Powiatowego w Łęcznej z Wydziału Oświaty, które zajmują się programem "Szkoły Promujące Zdrowie” przedstawicielem Pań była p. Emilia Warda.

 

 

W prelekcji brały udział wszystkie wychowanki oraz nauczyciele z Panem Dyrektorem Drzewieckim, który powitał serdecznie wszystkich zebranych, następnie głos zabrała p. Emilia Warda, która pokrótce przedstawiła w jaki sposób będzie przebiegało spotkanie.
Pierwsza wystąpiła p. Katarzyna Walczewska – psychoterapeuta, która przedstawiła problemy związane z zaburzeniami odżywiania m.in. takimi jak anoreksja, bulimia, podawała przyczyny, objawy. Pokazywała jak rozpoznać osobę chorą na bulimię. Tłumaczyła, również w jaki sposób należy dążyć do wyjścia z choroby i przede wszystkim, że każda chora osoba powinna, sama chcieć tego, ponieważ jej życie zależy tylko od niej samej co warto sobie uświadomić, a wyznaczony cel można osiągnąć. Chętne uczennice odpowiadały na pytania zadawane przez p. Malczewską i otrzymały upominki w formie nagród rzeczowych, kosmetyki.
W trakcie przerwy pomiędzy prelekcjami wychowanki miały przygotowany poczęstunek, owoce, soki, napoje, batony musli, dzięki uprzejmości Starostwa Powiatowego w Łęcznej.
W drugiej części spotkania głos zabrały p. Edyta Szymaniak i p. Agnieszka Kosk (dietetyczki), które przedstawiły Piramidę Żywieniową, która uwzględnia 5 grup żywności (1. Warzywa i owoce; 2. Produkty zbożowe; 3. Nabiał; 4. Mięso, ryby, rośliny strączkowe; 5. Oleje, orzechy), poza tym u podstawy Piramidy, należy zaznaczyć, że powinna być Woda oraz Aktywność Fizyczna. Panie zaprezentowały prawidłowo zaplanowany jadłospis, przedstawiły produkty, które są przeciwwskazane do spożycia. Ciekawostką, była zasada "5xU” prof. S. Bergera. Omówione zostały konsekwencje nadwagi, błędy żywieniowe dzieci i młodzieży, czego spożywamy za dużo. Przedstawiono uczennicom założenia diety redukcyjnej. Po prelekcji, zostały zadawane pytania przez Panie Dietetyczki, również można było otrzymać upominki i nagrody. Spotkanie zakończono na konsumpcji zdrowych owoców.

Napisała: A. Hacia